AKTUELNE OPASNOSTI I MOGUĆNOSTI ZA DECU NA INTERNETU

18 apr

Firenca/Ženeva – 13. decembar 2011 – Iako nam pruža više mogućnosti za edukaciju i više informacija nego ikada pre u istoriji, Internet je povećao i obim i potencijal opasnosti za decu, ističe se u novom izveštaju Istraživačkog centra UNICEF-a Innocenti.

Cilj dokumenta Bezbednost dece na Internetu: Globalni izazovi i strategije je da se omogući bolje razumevanje rizika sa kojima se mladi suočavaju na Internetu, kao i da se obezbedi okvir za njihovu zaštitu od trostrukih opasnosti slika zlostavljanja dece, online grooming uznemiravanja (uznemiravanje putem SMS poruka, telefona ili Internet servisa) i sajber uznemiravanja (cyberbullying).

„Brz razvoj online sveta nije doveo do pojave krivičnih dela kao što su seksualno uznemiravanje i eksploatacija dece, ali je doveo do uvećanja njihovog obima i proširenja mogućnosti domašaja istih,” kaže Direktor Kancelarije UNICEF-a za istraživanja, Gordon Alexander. „Mi to moramo konstatovati i preduzeti što više odgovarajućih mera, uz poštovanje prava deteta da istražuje novu sredinu, kao i potencijala koji tehnologija pruža.”

U dokumentu Bezbednost dece na Internetu: Globalni izazovi i strategije ističu se ogromne koristi od Interneta u smislu obrazovanja, socijalizacije i zabave, kao i prava dece da imaju pristup tim prednostima.

U okviru istraživanja – koje je sprovedeno u partnerstvu sa Centrom za borbu protiv eksploatacije dece i zaštitu na Internetu (Child Exploitation and Online Protection Centre – CEOP) iz Velike Britanije – definišu se četiri oblasti koje treba objediniti kako bi se stvorilo bezbednije okruženje za decu na Internetu: osnaživanje dece da samu sebe zaštite; kažnjavanje zlostavljača; smanjenje dostupnosti i mogućnosti za nanošenje štete; kao i podrška za oporavak žrtava.

Prva linija odbrane – osnaživanje dece – je od suštinskog značaja za rešavanje tog problema, imajući u vidu to da se obično smatra da su deca veštija u korišćenju Interneta od svojih roditelja i nastavnika, kao i da na različit način od odraslih doživljavaju rizike sa kojima se suočavaju.

Mnoga deca znaju kako da blokiraju njihove sajtove ili da postave firewall za njih, a kada naiđu na teškoće prvo se obraćaju prijateljima, a ne odraslima, koji imaju manji uvid u tehnologiju koja se veoma brzo menja i koji bi mogli da im ograniče slobodu kretanja po Internetu.

Mobilni telefon preuzima funkciju personalnog računara kao omiljenog portala za pristup Internetu od strane dece, što potvrđuje gorenavedeno. Ali napredak tehnologije, sa bržim širokopojasnim pristupom i jeftinim web kamerama, otvara i nove mogućnosti za zlostavljače.

U izveštaju se naglašava da efikasno donošenje zakona na globalnom nivou, kao i sprovođenje istih, predstavljaju najvažnije elemente zaštite, ali na nacionalnom nivou sprovođenje zakona se u mnogim zemljama sporo odvija, pa čak i tamo gde su ti zakoni doneti često ne postoji usklađenost, i to naročito u oblastima kao što je definisanje pojmova „dete” i „pornografija“. Od 196 razmatranih zemalja, samo 45 ima dovoljno dobre zakone za borbu protiv prekršaja koji se tiču slika zlostavljanja dece. Takođe se treba fokusirati i na kažnjavanje zlostavljača, što predstavlja izazov koji otežava činjenica da priroda njihovih krivičnih dela nije ograničena političkim granicama.

Međutim, u izveštaju se napominje i to da zakonodavstvo predstavlja samo jedan deo odgovora i da roditelji, nastavnici, socijalni radnici, policija i industrija svi treba da imaju određenu ulogu u pružanju podrške naporima dece da se zaštite.

Industrija treba da sprovodi aktivnosti kao što su uklanjanje nepodesnog sadržaja sa servera i obezbeđivanje child-friendly hardvera i softvera koji omogućavaju blokiranje ili filtriranje slika kojima se krši zakon.

Tokom 2011. godine, širom sveta je postavljeno oko 16.700 vebsajtova na kojima su se mogle videti slike zlostavljanja dece i na Internetu su se mogli pronaći milioni takvih slika, na kojima je bilo prikazano „desetine hiljada” dece. Uzrast dece na tim slikama takođe je sve mlađi – pretpostavlja se da 73 procenta žrtava predstavljaju decu mlađu od deset godina, a slike su sve eksplicitnije i prikazuju sve više nasilja.

Cifre ukazuju na to da je izazov ogroman, ali je ovaj izveštaj pragmatičan: „Nije moguće ukloniti sve rizike koji postoje u online okruženju. Taj prostor je previše ogroman, nad njim se ne može vršiti nadzor, stalno evoluira i raste i previše je kreativan da bi ikada mogao biti kontrolisan na način neophodan da bi deca bila u potpunosti zaštićena. Niti postoji želja da se teži ka takvoj kontroli, jer bi totalna kontrola uništila suštinu Interneta i mnoge njegove prednosti.”

Kompletnu verziju izveštaja možete preuzeti na vebsajtu Istraživačkog centra UNICEF-aInnocentiwww.unicef-irc.org

Više informacija je na raspolaganju na
www.unicef-irc.org i twitter.com/UNICEFInnocenti

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: